14.04.2012 г.

Козуначени кифли и руло за Великден

Продукти /за 10 броя кифли/: 500г брашно /може и повечко до получаване на меко, еластично тесто/; 20г мая; 90г олио; 90г захар; 6г сол; 2 яйца /по 40гр/; 160 мл прясно мляко; ванилия; настъргана кора от лимон. Начин на приготвяне: В половината от затопленото до 35 градуса С прясно мляко се разтваря маята с щипка захар.Прибавя се брашно до получаване на рядко тесто, което поръсваме с брашно и чакаме да шупне на постоянна стайна температура - 25-30 градуса С. Останалото мляко, яйцата, захарта, солта и част от олиото се разбиват с тел. Прибавя се ферментиралото вече тесто с маята, ванилията, лимоновата кора, брашното.Накрая се добавя останалото олио и се омесва добре. Оставя се да втаса за около час и половина.Втасалото тесто се премесва и пак се оставя да втаса за около 45 мин. От повторно втасалото тесто се разточва кръгла кора, нарязва се на 10 триъгълника, слага се плънката и се оформят кифлички. Нареждат се в тава, втасват за около половин час, мажат се с яйце, поръсват се със захар и се пекат. От същото тесто оформих и козуначено руло. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Баница - розички

Източник: http://didi-mybook.blogspot.com/2014/07/blog-post_3849.html