14.04.2012 г.

Курабии за Великден

Днес изпекох курабии за Великден. Снимката е от преди години, но и днешните са същите.
Продукти: 6 яйца - яйцата се чукват в чаша, отбелязва се обема им /примерно 300 гр/ и той се приема като мярна единица за останалите продукти /1чаша=300гр/; 2 чаши захар; 1 чаша разтопена свинска мас /не гореща; може да се замени с масло/; 1/2 чаша олио; 1 с.л. кисело мляко; 3 амоняка ; 2 ванилии; настъргана кора лимон или лимонова есенция; брашно /повече от 1 кг/ Приготвяне: Разбиват се яйцата със захарта.Добавят се маста, олиото, ванилията и лимоновата кора. Амоняка се гаси в киселото мляко, и се прибавя към сместа. Замесва се не прекалено твърдо тесто. Така приготвеното тесто се слага в хладилник за 5-6 часа /или за една нощ/.На месомелачка се слага приставка за курабии.Когато започнат да се правят курабиите, тестото не се вади цялото от хладилника, а само малко парче - дозата за месомелачката,правят се курабиите, като се подреждат в-у намазана с олио тава.Тестото трябва да бъде студено непосредствено преди печене! Пекат се в загрята фурна до леко порозовяване.Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пиле с ориз

Пиле с ориз