11.05.2013 г.

Питки



Питките са по рецепта за поача, но леко променена.

1 яйце (+ един жълтък за намазване, като белтъка слагам в тестото);
3 с.л. кисело мляко;
1/2 ч.чаша топла вода;
1/4 ч.чаша олио;
1/4 кубче мая;
1/2 ч.лъжичка захар;
1 ч.лъжичка сол;
брашно за меко тесто (около 1/2 кг).

Маята разтварям във водата със захарта.
Отделно смесвам яйцето, киселото мляко, олиото и солта.
Прибавям разтворената мая.
Добавям брашно и когато вече не мога да бъркам с телената бъркалка, започвам да меся с ръце, като постепенно добавям брашно. Получава се хубава мека топка тесто. Намазвам с олио, покривам с кърпа и оставям да втаса.
След като втаса, оформям малки питки, леко сплесквам с дебелина до 2 см.
Подреждам питките в намазана с олио тава.
Намазвам ги с жълтък и поръсвам със сусам.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаването на приятен загар.
Добър апетит!




2 коментара:

  1. Изглеждат много вкусни, ще ги опитам вкъщи :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусни са, наистина! Ядохме ги топли с масло, мерудия и шопска салата с пресен лук и сирене!

      Изтриване

Пиле с ориз

Пиле с ориз